rattenvanger van Hamelen


rattenvanger van Hamelen 1.0

man die in een bekende legende door zijn betoverende fluitspel ratten lokte en ving, maar ook de kinderen van de stad Hamelen meelokte en deed verdwijnen

Algemene voorbeelden


Onze eigen Cockerill-fanfare trok door heel Hoboken en lokte, net zoals de Rattenvanger van Hamelen, een massa volk met zich mee naar de werf.

http://www.gva.be/dossiers/-s/staalindustrie/4.asp,

Er waren 60.000 dahlia's en ruim 400 pannekoeken nodig voor de uitbeelding van de sprookjes De Reus en Klein Duimpje, rattenvanger van Hamelen, Assepoester en Hans en Grietje.

Meppeler Courant,

'Ze trokken als rattenvangers van Hamelen door de fabriek', omschreef Opel-woordvoerder Dirk Snauwaert de onverwachte werkonderbreking.

De Standaard,

rattenvanger van Hamelen 2.0

iemand die zoals de rattenvanger van Hamelen door verleidelijke maar bedrieglijke kunstjes en woorden vele mensen misleidt

Betekenisbetrekking


metafoor
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Algemene voorbeelden


Bolkestein had geen goed woord over voor Fortuyn, die hij omschreef als 'de rattenvanger van Hamelen.' 'Fortuyn spreekt over de puinhopen van paars, maar minister Zalm van Financiën heeft het tekort van de schatkist weggewerkt. Bovendien is de werkloosheid nu verdwenen.'

Reformatorisch Dagblad,

Op de winteravonden wanneer we opstapten naar een of andere kapel in V. in een lange rij achter de voorbidder aan, die in feite een soort van rattenvanger van Hameln was, om te bidden voor een of andere genezing.

Het blauwe meisje en de andere kleuren van de verschrikking, Greta Seghers,

De rattenvangers van Hameln, die zovelen met hun verleidelijk fluitspel achter zich kregen, werden door machtsdrift, heerszucht, ijdelheid, eigenwaan en rancune gedreven, en de ellende die zij aanrichtten, was navenant.

Alles wat het geval is, Milo Anstadt,